راز مقاومت بتن گاوصندوق در چیست
یکی از کلیدی ترین مواد اولیه برای تولید گاو صندوق ، بتن می باشد. برای ساخت یک بتن با کیفیت باید مدت زمان زیادی صبر کرد تا بتن بتواند مقاومت خود را به دست آورد. ولی این مدت را میتوان با افزودنیهایی تحت عنوان زودگیر کننده کاهش داد. خاصیت بارز یک بتن باکیفیت، مقاومت بتن یا همان سفت بودن آن است که باعث نسوز بودن و سنگین بودن آن می شود.
برای ساخت بتن به کار رفته در گاو صندوق، معمولا از میکسرهای کوچک بهره گیری می شود. بتن های دست ساز عموما کیفیت خوبی ندارند. علاوه بر آن مدت زمان تولید آن هم به حد زیادی بالا می رود. عیار بتن جهت استفاده در ساخت گاوصندوق، در حد متوسط است.
اگر عیار بتن خیلی بالا باشد احتمال این که هنگام بتن ریزی قسمت هایی دچار هوا گرفتگی شوند زیاد است. از همین رو بتن را با عیار متوسط می سازند تا به راحتی در بدنه گاوصندوق جای بگیرد.
در این مقاله قصد داریم درباره راز مقاومت گاوصندوق و نسوز بودن آن و همین طور افزودنی هایی که به یک بتن مسلح مرغوب اضافه می شود توضیحاتی کاربردی ارائه دهیم. که در نهایت متوجه خواهید شد که ساختن گاوصندوق چه پیچیدگیهایی دارد.
افزودنیهای بتن زودگیر کننده
تولید بتون مرغوب کمی زمان بر است و در ساخت گاو صندوق تاخیر ایجاد می کند برای حل این مشکل افزودنی هایی وجود دارد که در ساخت گاو صندوق بسیار کار راه انداز است.
افزودنیهای بتون زودگیرکننده، موادی هستند که باعث افزایش سرعت آبگیری در بتن میشوند و بتن زودتر به مقاومت میرسد. به طور کلی مصرف روانکننده زود گیر باعث افزایش مقاومت بتن در اثر کاهش نسبت آب به سیمان میشود.
سه نمونه معروفترین زودگیرکننده ها عبارتند از:
- کلرید سدیم
- کربنات سدیم
- ترکیبات آلومینات
از این مواد در مناطقی که در اثر سرمای زیاد امکان یخ بستن بتن وجود دارد و یا به دلیل کم بودن تعداد قالب، نیاز به باز کردن سریع قالب داشته باشند استفاده میشود.
در بتن های پاششی که اصطلاحا شاتکربت گفته میشود از هدر رفت و ازبین رفتن مصالح جلوگیری میکند و باعث میشود بتن سریع تر بگیرد. نکته قابل توجهی که در این میان وجود دارد این است که عملا مادهای به نام ضد یخ بتن وجود ندارد و چیزی که تحت این عنوان استفاده میشود فقط موادی افزودنی هست که موجب شتاب واکنش بین آب و سیمان میشود و در تولید قطعات پیش ساخته کاربرد دارد.
مزایا و معایب افزودنی زودگیر کننده
از جمله مزایایی که این افزودنیهای زودگیر کننده دارد این است که مقاومت بتن را در برابر یخ زدگی افزایش میدهد. میزان هدر رفت و پس زدن را در بتن های پاششی کاهش میدهد، سرعت کار را افزایش میدهد و مقاومت نهایی و اولیه بتن را افزایش میدهد.
البته ابن ماده را هم باید در شرایطی استفاده کرد تا معایب آن بر مزایای آن چیره نشود و اگر زمان مصرف را رعایت نکنیم سبب کاهش کارآیی میشود و به خاطر همین امر هست که این مواد را در آخرین لحظه به بتون اضافه میکنند و در مواردی مواد زودگیر و روان کننده را با هم استفاده میکنند تا هم مقاومت فشاری وهم مقاومت دمایی مد نظر را به دست آورند یا حتی برخی مواقع از مواد روان کننده زودگیر هم استفاده میشود.
کیفیت افزودنی زودگیرکننده ها
نسل قدیمی این مواد افزودنی از نوع قلیایی بود و بیشتر با بنیان آلومیناتی، کربناتی و سلیکاتی تولید می شد. اما زودگیر کنندههای جدید حاوی ترکیباتی از نمکهای معدنی با بنیان سولفاتی هستند که فاقد قلیا هست و به شکل فیزیکی پودری و مایع در دسترس هست.
ﻧﺘﺎﻳﺞ کیفی ﺣﺎﺻﻞ از ﻣﺼﺮف زودﮔﻴﺮ ﻛﻨﻨﺪهﻫﺎی ﻏﻴﺮ ﻗﻠﻴﺎ ﺑﻪ ﻣﺎﻫﻴﺖ ﺷﻴﻤﻴﺎیی ﻣﺎده، ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﺷﻴﻤﻴﺎیی ﺳﺎزﻧﺪه ﺳﻴﻤﺎن و ﺳﺎﻳﺮ ﻣﻮاد اﻓﺰودنی ﻣﺠﺎز ﺑﺘﻦ بستگی دارد. چنانچه هوا سرد و دمای بتن کم شود، سرعت واکنش سیمان با آب کند میشود و زمان گیرش طولانی میشود.
در نتیجه مقاومت چندانی در ساعات و روزهای اولیه حاصل نمیشود. زمان قالب برداری طولانی خواهد شد و ممکن است در طول این مدت به واسطه لرزش و ضربه آسیبی به بتن وارد شود.
چنانچه در هنگام گیرش و یا پس از آن، زمانی که مقاومت بتن چندان زیاد نیست یخبندان در بتن حاصل شود، بتون به واسطه انبساط ناشی از یخ زدن آب در حفره ها ، در اثر تنشهای کششی حاصله ، ترک میخورد و از بین میرود.
در این دستورالعمل تلاش شده است تا از بروز این خسارت ها جلو گیری به عمل آید. ﻣﻮاد اﻓﺰودنی شیمیایی از ﺟﻤﻠﻪ زودﮔﻴﺮ ﻛﻨﻨﺪه ها ﻛﻪ در ﺑﺘﻦ پاششی اﺳﺘﻔﺎده می ﺷﻮد ﺑﺎﻳﺪ از اﺳﺘﺎﻧﺪاردﻫﺎی ASTM C1141 و ISIRI12601 ﭘﻴﺮوی ﻛﺮده و ﻣﺸﺨﺼﺎت فنی آن ها از ﺟﻤﻠﻪ ﻣﻴﺰان ﻛﻠﺮﻳﺪ، ﻗﻠﻴﺎﺋﻴﺖ و زﻣﺎن ﮔﻴﺮش ﻣﻮرد بررسی و آزﻣﻮن ﻗﺮار گیرد.
بتن ریزی در هوای سرد چگونه است
هوای سرد وقتی تعریف می شود که در 3 روز متوالی دارای شرایط زیر باشد:
- دمای متوسط شبانه روز بالاتر از پنج درجه سانتی گراد باشد
- دمای هوا در نیمی از 24 ساعت شبانه روز بیشتر از 10 درجه سانتی گراد نشده باشد.
در فرآیند بتن ریزی گاو صندوق در هوای سرد توجه به نکات زیر و رعایت کردن آنها سبب می شود تا کیفیتی در خور شان مشتری تولید گردد:
- سطح قالبها و آرماتورها را از آب و برف و یخ بزدایید.
- در صورت امکان قالب و آرماتورها را گرم کنید تا دمای آنها به بیش از 5 درجه سانتی گراد برسد.
- دمای بتن از محدوده 6 درجه سانتی گراد کمتر نشود.
- در صورت امکان با پوشش مناسب درجه حرارت بتن حفظ شود.
- در صورت استفاده از بتن آماده ، ضد یخ مصرفی را به داخل تراک میکسر ریخته و پس از اختلاط کامل بتن ریزی آغاز شود.
- در صورت لزوم میتوان مصالح به ویژه آب مصرفی را گرم کرد و با استفاده از پوشش مناسب از اتلاف دمای بتن تازه ریخته شده جلوگیری به عمل آورد.
زمان بتن ریزی
بهترین زمان بتن ریزی در خط تولید گاو صندوق، هنگامی است که جداره های بیرونی و داخلی گاوصندوق به همدیگر کلاف شده اند; بهترین حالت برای ریختن بتن، در هوای آزاد است; بتن باید به مرور زمان و با حرارت محیط خشک شود تا کیفیت و استحکام آن پابرجا بماند; گاوصندوق های ارزان قیمت و فاقد کیفیت در قسمت بتن دچار ضعف هستند.
برای کاهش هزینه های این گاوصندوق های بی کیفیت، از بتن کم عیار استفاده می شود; یا حتی تولید کنندگان غیر حرفه ای در برخی موارد به جای بتن در داخل جداره گاوصندوق از ماسه یا گچ استفاده می کنند; که در این صورت آن صندوق ها دیگر نسوز نیستند; و این مدل تولید درست و حرفه ای نیست چون امنیت گاوصندوق اصلا برقرار نیست.
جداره داخلی و بتن خور گاوصندوق جایی است که به هیچ عنوان توسط خریدار قابل مشاهده نیست; چرا که تمام منافذ توسط جداره بیرونی بسته می شوند; به همین دلیل خریداران گاوصندوق حتما باید از فروشگاه های معتبر و مارک های شناخته شده خرید کنند.
شرکت گاوصندوق نسوز آرکا (محمدزاده) با بیش از بیست سال سابقه درخشان افتخار دارد تمامی محصولاتش را با رعایت همه قواعد و اصول و استانداردهای لازم تولید و به خریداران گرامی تقدیم نماید; با حضور در محل کارخانه می توانید فرآیند تولید را به خوبی مشاهده و با اطمینان خاطر اقدام به تهیه یا حتی سفارش گاوصندوق خود نمایید.
پیج اینستاگرام صندوق نسوز آرکا